6. mája 2014

Torta Gianduia


Recept na tento čoko koláčik mám od Marýny. Už som nutne potrebovala niečo veľmi čokoládové. Tento koláčik mi veľmi pripomína Brownie, chuťou aj postupom. Koláčik je veľmi vláčny, dokonca je vláčnejší ako Brownie, trošku vlhký. Viete čo myslím, že?

Ingrediencie:
120g lieskovcov
200g tmavej čokolády (aspoň 70%)
100g masla
5 vajíčok (bielka zvlášť, žĺtka zvlášť)
130g trstinového cukru
štipka soli

20cm forma na korpus
180°C

Postup:

Trúbu predokrejeme na 180°C. Spodok 20cm formy vyložíme papierom na pečenie a formu dôkladne obalíme fóliou aby sa nám doň nedostala voda pri pečení- koláčik sa pečie vo vodnom kúpeli.
Lieskovce opražíme v panvici nasucho. Trvá to zhruba 5 minút. Upražené lieskovce dáme do utierky a poriadne pošúchame aby sme z lieskovcov dali dole šupku. Po ošúpaní ich zomelieme na čo najjemnejšie. 
Medzitým dáme rozpustiť čokoládu s maslom do horúceho kúpeľu. A necháme vychladnúť. 
Bielka vyšľaháme so soľou do pevnej peny. Do peny opatrne po troškách zamiešame cukor, potom žĺtky po jednom zamiešame do bielok. Nakoniec opatrne zamiešame ležatou 8 vychladnutú čokoládu a lieskovce. Dáme do pripravenej tortovej formy a pečieme tak 50minút vo vodnom kúpeli. Formu vložíme do pekáča s vriacou vodou tak aby voda siahala do 1/3 formy. Po upečení vyberieme a obalíme formu a necháme vychladnúť. Podľa pôvodného receptu vložíme koláč vo forme do chladničky na 12 hodín. Podľa mňa stačí ďaleko menej. 

Aby som nezabudla pri pečení sa koláčik asi dvojnásobne zdvihne. Po vychladnutí po vytiahnutí z trúby trošku klesne a môže trošku popraskať. Kľudne môžete použiť aj formu s 23cm priemerom. Koláčik je dosť vysoký.

Dobrú chuť
K :)     

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára