5. augusta 2014

Kávová bábovka


Bábovka, asi najväčšia klasika klasík a napriek tomu je toľko spôsobov ako ju obmeniť. Táto bábovka voní aj chutí úplne inak. Tá krásna vôňa po káve a Bailyes a jemná textúra... hmmmmm.

Ingrediencie:
400g hladkej múky
1 lyžica prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
3 lyžice kávy (najlepšie nie instantnú)
275g masla
100g hnedého cukru
200ml medu
3 vajíčka
220ml kyslej smotany
180ml šľahačky
40ml Bailyes (kľudne dajte viac ale o to znížte šľahačku)

100g vlašských orechov (voliteľné)
 
forma na bábovku
180°C

Postup:

Trúbu zapneme na 180°C, formu vytrieme maslo a vysypeme múkou. 
Múku spolu s prášok do pečiva a sódou bikarbónu preosejeme do misky. V inej miske vyšľaháme maslo spolu s cukrom dobiela a postupne prišľaháme med. K maslovej pene po jednom zašľaháme vajíčka nakoniec prišľaháme 3 lyžice múky. 
Do ďalšej misky zamiešame kyslú smotanu so šľahačkou a Bailysom. Polovicu tekutej časti pridáme do maslovej peny a opatrne zamiešame. Polovicu múky opatrne zamiešame do cesta. Pridáme zbytok tekutej časti a znovu opatrne zamiešame. Nakoniec zamiešame zbytok múky.  Pridáme na drobno nakrájané oriešky.
Cesto pomocou lyžice dáme do pripravenej bábovkovej formy a šup s tým do trúby. Pečieme 50 minút (ale pre istotu ešte urobte špajľový test, ak vytiahnete z bábovky čistú špajľu bez omrviniek máte hotovo). Necháme 10 minút vychladnúť a potom preklopíme na tanier a necháme úplne vychladnúť.

Dobrú chuť
K :)    


Inšpirácia: Clasic Baking

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára