5. septembra 2014

Pumpkin Spice Creamer/ Smotana do kávy s tekvicovou príchuťou


V týchto dňoch sa pomali rozbieha Tekvicová sezóna. Ak ste niekedy boli na jeseň v USA, tak viete, ako veľmi je tam populárna. Pumpkin Spice/ Tekvicové korenie v USA znamená asi toľko pre jeseň, ako Santa Claus pre Vianoce. 
Príchuť Pumpkin Spice je na Slovensku ešte pomerne neznáma, ale rovnako ako arašidové maslo stojí za vyskúšanie a je rovnako návykové :).   
Podľa prieskumu, v Starbuckse najobľúbenejšia káva je jednoznačne Pumpkin Spice Late. Recept na toto úžasné Late pridám za pár dní. Teraz je čas na Creamer čiže jednoduchšiu variantu, ktorú môžete skladovať vo fľaške v chladničke a len priliať do čiernej kávy namiesto mlieka a cukru/medu. Alebo keď máte chuť na niečo sladké skrátka si odliať ako ja :). 
Zarytí kávičkári prosím nečítajte tento príspevok. Mohlo by sa niekomu urobiť zle. 

Ingrediencie:
4 lyžice tekvicového pyré (recept nájdete nižšie)
4 lyžičky Pumpkin Spice/ Tekvicového korenia (recept nájdete nižšie)
4 lyžice maple syrupu/medu (môžete aj vynechať)
1 lyžička vanilkového extraktu
250ml Salka
250ml mlieka
Ak chcete menej sladkú variantu namiesto Salka použite 250ml kondenzovaného mlieka a 250ml šľahačky(ak chcete dajte mlieko ako je uvedené v pôvodnom recepte) Ale nebude to také pekne husté. 
Moja najobľúbenejšia varianta je 250ml Kondenzovaného mlieka + 40ml Salka+ 210ml mlieka. 

Z ingrediencií budete mať necelý 1 liter Creameru. 

Pumpkin Spice/ tekvicové korenie:
4lyžičky zázvoru
4lyžičky škorice
1-2 lyžička muškátového oriešku
4 klinčeky rozdrvené na prášok čo je zhruba 0,5 lyžičku prášku

Tekvicové pyré:
1 tekvicu prekrojíme na polovičku, vydlabeme semiačka a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie prekrojenou časťou hore. Trúbu zapneme na 190°C. Do vyhriatej trúby dáme piecť tekvicu na hodinu a pól. Zmäknutú, upečenú tekvicu vytiahneme a necháme vychladnúť. Vnútro tekvice vydlabeme lyžicou a dáme do kuchynského robotu rozmixovať na pyré. Ak používate Hokaido tekvicu nemusíte vydlabávať, kľudne použite aj kožu len mixujte v kuchynskom robote dlhšie nech ju úplne rozmixujete (samozrejme stopku odrežte). Čím viac kože použijete tým bude mať pyré oranžovejšiu farbu.
U mňa na fotkách vidíte pyré z 2 tekvíc. Ak si ho urobíte viac, ako ja kľudne ho dajte do mrazáku. Za pár mesiacov si z neho môžete urobiť ďalšiu várku, alebo niečo sladké :). Koľko vydrží pyré v chladničke? No u mňa sa nezdrží viac ako 2 týždne (z 2 tekvíc) :). 


Postup:

Do kastrólu dáme tekvicové pyré spolu s korením a zahrievame na strednom stupni dokým korenie nezačne voňať. Medzitým dáme do väčšej odmerky mlieko so Salkom a zamiešame. Vypneme sporák a postupne prilievame tekuté ingrediencie do pyré a miešame. Ochutnáme a podľa chuti primiešame med alebo Salko alebo korenie. 

Dobrú chuť
K :)


Ak by ste potrebovali pyré a nebola by sezóna tekvíc, môžte to vyriešiť aj konzervou. Nebude to síce to najzdravšie, ale ako hovorím chutiam nerozkážem. 
V miske vidíte doma robené pyré :). Krásna farba že? 


Inšpirácia: Internet a veľká láska k Pumpkin Spice Creameru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára