15. novembra 2014

Karibský čokoládový koláč


Karibský čokoládový koláč je veľmi známi a veľmi obľúbený v Amerike. Je to jeden z najobľúbenejších suvenírov, ktorý si nosia turisti domov z výletných lodí po Karibiku. Preslávila ho kajmanská spoločnosť Tortuga, ktorá vyrába karibským Rumom. Spoločnosť Tortuga má dokonca tajný recept na výrobu tohoto koláčiku. 
Toľko o samotnom koláčiku teraz niečo o jeho chuti. Koláčik je celý celučký nasiaknutý čokoládovo rumovým sirupom. Je v ňom veľmi silno cítiť alkohol, hlavne alkohol potom čokoládu a banány (, ktoré nám krásne rozvoňali kuchyňu). Pôvodne by v ňom mal byť pravý Karibský rum, ale toho by bola veľká škoda dávať do koláča. Náš slovenský Um postačí.... :). Spomínala som že je veľmi šťavnatý?

Ingrediencie:
115g masla
80g hnedého cukru
2 vejíčka
2 rozmačkané banány (dobre prezreté nie hnedé)
2 kopcové lyžice kokosovej múčky (nemusí byť)
30ml kyslej smotany
115g self-raising múky
45g kakaového prášku
0,5 lyžičky sódy bikarbóny

Čokoládovo rumový sirup:
50g cukru
50ml rumu
50g tmavej čokolády

kruhová forma/ forma na bábovku
180°C


Postup:

Formu vytrieme maslom a vysypeme kakaom, trúbu zapneme na 180°C. V miske vyšľaháme maslo s cukrom dokým nám nezesvetlie. Po jednom prišľaháme vajíčka. Pridáme rozpučeného banány (ja som ich predtým rozmixovala v ponornom mixéry), kokos a kyslú smotanu. Múku spolu s kakaom a sódou bikarbónou preosejeme do banánovej hmoty a ponorným mixérom spracujeme. Cesto dáme do pripravenej formy a dáme do predohriatej trúby. Pečieme 50 minút. Po upečení necháme koláč chvíľku vychladnúť a potom ho prevrátime na tanier (na vrch formy priložíme tanier a potom to celé otočíme tak, že na spodku bude tanier a na vrchu opačne položená forma- takýmto spôsobom prenesieme koláč na tanier). Koláč necháme úplne vychladnúť a prenesieme ho na mriežku, pod ktorú dáme tanier. 
Do malého kastróliku dáme 60ml vody a cukor. Privedieme k varu, aby sa cukor roztopil a odstavíme. Do vody nasypeme čokoládu a necháme úplne roztopiť. Kým sa čokoláda roztopí poriadne popolievame koláč 20ml rumu. Do roztopašnej čokolády nalejeme 30 ml rumu a zamiešame aby sa všetko dobre spojilo (alkohol sa nemá odpariť, tak ho lejte do nie horúcej čokolády). Čokoládovo- rumovým sirupom popolievame poriadne celý koláč. Malo by sa všetko poriadne vsiaknuť do koláčiku. To čo cezeň prejde na tanier znovu použite. Ja som koláčik viackrát otočila hore nohami a polievala aj zo spodku, naozaj je dôležité doň dostať čo najviac toho. Ak bude sirup hustnúť kľudne ho zahrejte, aby sa lepšie vpil do koláčiku, ale zahrievaním sa odparuje alkohol... tak polievajte rýchlo. Toto nie je koláčik kde by sa mal alkohol vypariť, ale pekne vsiaknuť doň, aby ho bolo poriadne cítiť :). Zbytok môžete použiť ako ja ako polevu. Ak by ste to mali zbytočne   

Dobrú chuť
K :)


Toto je originál: 


Zdroj: Chocolate Bible

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára