18. decembra 2014

Čokoládová torta s kokosovým krémom z Mascarpone


Okolo Vianoc pridávať na blog hocičo mimo Vianočných keksíkov všetkého druhu je dosť divné. Ale prečo nie. Vonku je kosa, horko ťažko vykukne slniečko, ale u nás doma rozvoniava kokos a čokoláda :). A k tomu všetkému skvelá kokosová tortička...   
Kokosová tortička je jedna z mojich obľúbených variácii tortičiek. Tento krém som už raz použila tu a opäť nesklamal. Je to jednoznačne najlepší kokosový krém, aký poznám. No a čokoládový, piškót to je klasika. Korpus som potrela kokosovým džemom, ktorý by ste mali relatívne v pohode kúpiť v potravinách s ázijskými potravinami. Ak ho nepoznáte a máte radi kokos a karamel kúpte si ho budete ho zbožňovať. Je to vlastne kombinácia kokosu s karamelom a je to neskutočne dobré. Keď mám chuť na niečo sladké natieram si ho na Club keksy. Ale ak ho nemáte, kľudne ho nahraďte lemon curd, alebo kľudne použite dobre zrelé banány zmiešane s troškou jogurtu, alebo šľahačky. Ale jogurt/ šľahačku pridávajte opatrne, aby ste to nemali moc riedke. Dúfam, že vám bude chutiť.

Ingrediencie:
Korpus:
100g čokolády
100g masla
100g krupicového cukru
5ks vajíčok
100g polohrubej múky

Krém:
400ml kokosového mlieka (1 plechovica)
100ml šľahačky
50g krupicového cukru
60ml vody
2 lyžice bieleho jogurtu (nemusí byť, je to len na odľahčenie krému) 
250g Mascarpone

Na dokončenie:
kokosový džem (nemusí byť)/ lemon curd
Malibu 

24cm formu na tortu
160°C


Postup:

Formu vo veľkosti 24cm vystelieme papierom na pečenie (spodnú časť). Trúbu zapneme na 160°C. Čokoládu spolu s maslom dáme do žiaruvzdornej misky a položíme ju na kastról s vriacou vodou (kastról odstavíme zo sporáku) a necháme roztopiť. Rozpustenú čokoládu zamiešame, aby sa dobre spojila s maslom a zložíme z kastróla, aby pomali vychladla. V miske si vyšľaháme žĺtka spolu so zhruba polovicou cukru na penu. V inej miske vyšľaháme bielka so zbytkom cukru na pevný sneh. Bielka opatrne zamiešame do žĺtok. Miešajte opatrne, aby veľa vzduchu z pien neuniklo. Nakoniec do vajíčok zamiešame vychladnutú čokoládu a múku. Cesto dáme do pripravenej formy a zarovnáme ho. Pečieme 30 minút. 
Krém:
Šľahačku spolu s kokosovým mliekom dáme do kastróliku a zahrievame tesne pod bod varu a odstavíme. Do iného kastróliku dáme cukor a 60ml vody, postavíme na sporák a privedieme k varu- nemiešame. Varíme zhruba 8-10 minút kým sa cukor rozpustí na karamel. Ku karamelu prilejeme zhruba 200ml z kokosového mlieka a miešame kým sa karamel úplne rozpustí v kokosovom mlieku. Karamelové kokosové mlieko nalejeme do zbytku kokosového mlieka a varíme na strednom stupni za občasného miešania, kým sa krém zredukuje a úplne zhustne. Trvá to zhruba hodinku. Jeho objem sa zmenší o viac ako polovicu. Používam pri tom systém ako pri varení džemu, keď pri miešaní robím cestičky na spodku (vidieť spodok hrnca) viem, že je krém hotový. Alebo si kvapnite trochu na tanier a urobte doň cestičku. Ak sa cestička zaleje krémom, varte ďalej. 
Hustý krém necháme úplne vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme šľahačku. V ďalšej miske vyšľaháme mascarpone. Do mascarpone zamiešame vychladnutý kokosový krém, pár lyžíc jogurtu (ak chcete- podľa chuti) a nakoniec vyšľahnú šľahačku. 
Zhotovenie:
Vychladnutý korpus prerežeme na 2 časti. Každú časť popolievame Malibu a potrieme džemom. Na spodnú časť natrieme krém a položíme naň druhý korpus. Celú tortu potrieme krémom. Ozdobiť ju môžete kokosom, alebo roztopenou čokoládou, alebo čím len chcete.

Dobrú chuť
K :)



3 komentáre:

  1. v ingredienciach nie je nikde spomenute mascarpone, kolko ho treba?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Uz som to doplnila. Staci jedno Mascerpone :)

      Odstrániť
  2. Chcem sa spytat kolko % ma byt to kokosove mlieko. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť