18. februára 2015

Quiche s pórom, šampiňónmi a syrom s modrou plesňou


Ja Quiche vážne zbožňujem, kopa syru s vajíčkami a mliekom a do toho úžasné ingrediencie, ako šampiňóny, alebo pórik. 
Do Quichu môžte nacpať veškeré domáce nedojedky, alebo zbytky. Ak máte zbytky z nedeľného kuraťa, paráda nahraďte ním šampiňóny. Alebo ak máte doma dosť papričky, alebo jarnej cibuľky, šup s ním do Quiche (namiesto póriku). Ja ho zbožňujem s Nivou, ktorú nájdete aj v tomto recepte. Je to ako čerešnička na torte. Dodáva mu tú správnu chuť.  
Je skvelý ako raňajky, desiata alebo hlavné jedlo. Dúfam, že aj vám bude tak chutiť tak ako mne.     

Ingrediencie:
373g hladkej múky
187g studeného masla
štipka soli

Náplň:
maslo
1 pórik (nakrájaný na kolieska)
400g šampiónov (nakrájané na plátky)
5 vajíčka
350ml plnotučného mlieka
150g ementálu
70g syru z modrou plesňou
provensálske korenie
čierne korenie

30cm koláčová forma
200°C


Postup:

Maslo, múku a soľ dáme do kuchynského robotu a spracujeme na drobeničku. Pridáme 10 lyžíc studenej vody a znovu spracujeme na cesto. Cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na pol hoďku.
Medzitým si pripravíme náplň. Trochu masla dáme do panvice a necháme rozpustiť. Na masle opečieme šampiňóny a na záver pridáme pórik. Miešame kým pórik nezmäkne. Šampiňóny s pórikom odstavíme a necháme vychladnúť. 
Cesto si vyberieme z chladničky vyvaľkáme a prenesieme do koláčovej formy. Cesto poriadne popritláčame k forme a nepotrebné cesto odrežeme. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a dáme do chladničky (kým sa nezahreje trúba). Trúbu zapneme na 200°C. Cesto prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme fazuľou a dáme piecť do predohriatej trúby na 10 minút. Potom odokryjeme koláč a pečieme ešte ďalších 10 minút.
Medzitým dokončíme náplň. V mlieku rozšľahám vajíčka, pridáme korenie pórik so šampiňónmi a zamiešame. Ementál postrúhame a 3/4 z neho dáme do mliečnej zmesi a zamiešame. Syr s modrou plesňou rozdrobíme medzi prstami. Väčšie kúsky si odložíme na vrch, zbytok zamiešame do syrovo- mliečnej zmesi. Celú zmes nalejeme na predpečené cesto a posypeme zbytkom ementálu a syru z modrou plesňou, ktorý sme si odložili. Quiche dáme do predohriatej trúby a pečieme zhruba pol hodinku.            

Dobrú chuť
K :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára