25. apríla 2015

Citrónová torta s Lemon Curd a bielou čokoládou


Ú toto je jednoznačne veľmi osviežujúca torta na teplé letné dni. Ja viem, že teraz nie je na Slovensku 30°C. Ale keď citrónové veci mám tak strašne rada. 
Korpus je krásne vláčny vôbec ho netreba polievať, ako to zvyknem bežne robiť. Je príjemne citrónovo voňavý a vlhký. Lemon curd je sám o sebe neskutočne dobrý, ako som písala v predchádzajúcom článku tu. Krém s jemnou citrónovou chuťou a bielou čokoládou, to netreba bližšie predstavovať :). Dokopy je toto jedna z mojich najobľúbenejších tórt. Vážne odporúčam. Ak máte radi citronádu trošku silnejšiu, túto tortičku budete zbožňovať, teda, ak máte radi sladké. Tortička nie je skoro vôbec sladká, zato vďaka lemon curd je príjemne kyselkavá. Jej kyselkavú chuť ale vyrovnáva krém z bielej čokolády. No je to rozprávka.  

Ingrediencie:
Korpus:
240ml plnotučného mlieka
115g masla
225g bielej čokolády
255g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
poriadna štipka soli
4 vajíčka
200g cukru
kôra z jedného citrónu
2 lyžičky vanilkového extraktu

Lemon curd (recept nájdete tu)

Citrónový krém s bielou čokoládou:
200g bielej čokolády
120g masla
300g cream chees (kde ho kúpiť a čo to vlastne je nájdete tu)
kôra z jedného väčšieho citrónu
1 lyžička vanilkového extraktu
1 lyžica práškového cukru

kokosová múčka, ak chcete na posypanie torty

2x forma na tortu 24cm
180°C

 

Postup:

Korpus:
Trúbu zapneme na 180°C obe formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie (iba spodok, alebo základňu). Ak nemáte extra veľkú trúbu alebo ak nechcete piecť obe formy naraz rozdelte si ingrediencie na korpus ako ja na polovicu a pečte oba korpusy postupne (najskôr si urobte prvú polovicu cesta a upečte. Po upečení si pripravte druhú a znovu upečte). 
Do kastróliku dáme mlieko, maslo a bielu čokoládu a na strednom ohni necháme úplne rozpustiť. Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva a odložíme. Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka spolu s cukrom na svetlejšiu penu (nie úplne do hustej peny, stačí tak 3-4 minútky len aby zhustla). Pridáme vanilkový extrakt, kôru z citróna a krátko zašľaháme. Do vajíčok lyžicou zamiešame múku. Pomali k vajíčovo- múčnej zmesi zašľaháme (kľudne ponorným mixérom) horúce mlieko s maslom a roztopenou čokoládou. Malo by vzniknúť liate cesto (nie je veľmi husté). Cesto nalejeme do pripravených foriem a pečieme.Alebo teda najskôr jednu formu potom druhu. 

Krém:
Bielu čokoládu dáme do žiaruvzdornej misky a postavíme na hrniec s vriacou vodou tak aby sa miska nedotýkala vriacej vody. Čokoládu necháme roztopiť. Maslo vyšľaháme na bielu penu. K maslu pridáme cream cheese, vanilkový extrakt a kôru z citróna a zašľaháme. Roztopenú bielu čokoládu postupne prišľaháme u krému.

Skladanie torty:
Každý korpus prerežeme na dve časti. Spodok potrieme lemon curdom a priložíme druhú vrstvu. Zopakujeme to ešte s 2 korpusmi. Na lemon curd položíme posledný 4 korpus, ten už nepotierame lemon curdom. Celú tortu potrieme citrónovým krémom zhora aj po bokoch. Tortičku dáme na chvíľku do chladničky, aby krém trochu vychladil a podávame. 
      
Dobrú chuť
K :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára