3. októbra 2015

Arašidovo čokoládová torta (Reese's Cake II.)


 
Reese's som vám už predstavovala, keď som piekla Čokoládovo peanutbutter koláč (Reese's Cake I.). Ale ak by ste si náhodou nepamätali sú to košíčky plnené jemne slaným arašidovým maslom. Veľmi dobré a veľmi návykové. Táto tortička je vlastne inšpirácia Reese's. Ako správne predpokladáte je to kombinácia veľa čokolády a arašidového masla. Konkrétne ide o striedanie čoko korpusu s arašidovým korpusom a arašidovým krémom a dvomi čokoládovými krémami.

Ingrediencie:
Čoko korpus:
55g čokolády (použila som 54,5% Callebaut)
225g hladkej múky
60g kakaa
1 lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
170g masla
150g hnedého cukru
3 vajíčka
300ml kefíru

Arašidový korpus:
270g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
25g arašidového masla
85g masla
115g hnedého cukru
3 vajíčka
300ml kefíru

Arašidový krém:
230g cream cheese
250g arašidového masla
240ml šľahačky

Čoko Ganache I.
240ml šľahačky
15g masla
255g čokolády ( použila 54,5% Callebaut)

Čoko Ganache II.
225g čokoláda (použila som 54,5% Callebaut)
250ml šľahačky

180°C
2x 24cm formy


Postup:

Čoko korpus:
Zapneme trúbu na 180°C a spodok formy vystelieme papierom na pečenie. 
Čokoládu dáme do žiaruvzdornej misky a položíme na kastról s vriacou vodou aby sa rozpustila. Čokoládu odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do "peny". Po jednom zašľaháme vajíčko a pridáme vanilkový extrakt.  
Múku, sódu, kakao a soľ dáme do misky. Postupne k maslovej "pene" zašľaháme časť múky (sypkú zmes), časť kefíru, časť múky, zbytok kefíru a zbytok múky. Vždy začíname a končíme s múkou. Cesto rozdelíme do dvoch pripravených foriem a dáme do trúby na 35minút. Mne sa oba nezmestia do trúby tak som korpus piekla postupne. 

Arašidový korpus:
V miske vyšľaháme maslo, cukor a arašidové maslo. Po jednom zašľaháme vajíčka. Do druhej misky preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. Sypké ingrediencie zamiešame do maslovej hmoty na striedačku s kefírom a dobre zašľaháme. Cesto rozdelíme do 2 foriem vystlaných papierom na pečenie a dáme do trúby piecť zhruba 30minút. Pre istotu urobte skúšku správnosti špajľou. 

Čoko Ganache II.
Šľahačku zahrejeme pod bod varu a prelejeme ju cez čokoládu. Dobre zamiešame aby sa čokoláda spojila so šľahačkou. Roztopenú čokoládu necháme v chladničke úplne vychladnúť. 

Čoko Ganache I.
Šľahaču dáme spolu s maslom do kastróliku a zahrejeme pod bod varu. Horúcu šľahačku prelejeme cez čokoládu a zamiešame aby sa čokoláda dobre roztopila a spojila so šľahačkou. Necháme úplne vychladnúť a stuhnúť.    

Skladanie:
Čokoládový korpus položíme na servírovací tanier a potrieme ho polovicou arašidového krému. Priklopíme arašidový korpus a potrieme čoko Ganache I.. Priklopíme čokoládovým korpusom a potrieme zbytkom arašidového krému. Priklopíme arašidovým korpusom a potrieme zbytkom čoko Ganache I. 
Čoko Ganache II. vyšľaháme (pri šľahaní zmení farbu a jemne zosvetlie). Boky torty potiereme vyšľahanou čoko Ganache II. a ozdobíme. Ja som na povrch poukladala malé Reese's peieces (to sú tie malé farebné "lentilky" na vrchu a pokrájanými Reese's minis).
Tortu necháme v chladničke stuhnúť a podávame. 

Dobrú chuť
K :)



   

2 komentáre: