27. novembra 2015

Figový cheesecake s whisky


V poslednej dobe nech otvorím hocijaký blog, všade na mňa vyskakujú samé Vianočné sladké. Pomaličky si už aj ja začínam robiť "Vianočný zoznam". Ale ešte predtým kým sa pustím do Vianočného pečenia Vám musím predstaviť skvelý Cheesecake. Spolu s figami a alkoholom je to jednoznačne zimný cheesecake ladení trošku do predvianočnej atmosféry. 
Ja som rozhodne nešetrila s whisky. Pre istotu pridávajte cesto do plnky postupne aby ste tak predošli prílišnej chuti alkoholu. Mne sa ale 120ml osvedčilo. A môžem s kludným srdcom povedať, že toto je jednoznačne jeden z najlepších Cheesecake-ov aké som kedy jedla a piekla. Skvelý, vláčny, čokoládový, s príchuťou whisky..... Skrátka veľká dobrota. Určite musíte vyskúšať :).
Ak by ste mali v pečení nejaké nejasnosti prečítajte si Ako upiecť Cheesecake.  

Ingrediencie:
150g kakaových keksov 
80g čokolády
70g masla

5 ks sušených fíg (nakrájané na kúsky)
60ml+120ml whisky
170g čokolády (ja som použila 54,5% Callebaut)
900g cream cheese
200g práškového cukru
2 lyžice hl. múky
4 ks vajíčok
2 lyžice šľahačky
2 lyžičky vanilkového extraktu

23cm tortová forma
165°C 


Postup:

Trúbu zapneme na 165°C, spodok formy vystelieme papierom na pečenie a obvod spodnej časti (spoj medzi základňou a obvodom) obalíme kuchynskou fóliou (zvonku).
80g čokolády rozpustíme v horúcom kúpeli, odstavíme a necháme vychladnúť. Kekse dáme do kuchynského robotu a rozomelieme na čo najmenšie časti (až na prášok). V kastróliku rozpustíme maslo. Do misky dáme keksi, čokoládu a maslo a všetko dobre spracujeme aby nám vznikla jednoliata hmota (cesto). Keksíkovú hmotu povtláčame na spodok formy buď rukami alebo lyžicou. Formu dáme do predohriatej trúby a pečieme zhruba 10min. Vytiahneme a necháme úplne vychladnúť. Trúbu nevypíname a dáme do nej pekáč s vriacou vodou nad ktorý potom umiestnime cheesecake.  Ak méte pekáč do ktorého sa zmestí 23cm forma tak pečte cheesecake v tomto pekáči s vodou (postavíte formu s cheesecake priamo do pekáča s vodou).

170g čokolády necháme v horúcom kúpeli úplne rozpustiť odstavíme.   
Do veľkej misy dáme cream cheese, cukor a vanilkový extrakt a ručným mixérom vyšľaháme. Pridáme múku a whisky a znovu zašľaháme. Whisky pridávajte postupne podľa chuti. Nakoniec po je prišľaháme vajíčka. 
Z cheesecake hmoty odoberieme 480g do malej misky a odložíme nabok. Do zbytku nalejeme rozpustenú čokoládu spolu so šľahačkou a zašľaháme.  
Čokoládovú časť nalejeme na vychladnuté keksíky a dáme do trúby a pečieme 45-55 minút. Cheesecake vytiahneme z trúby a na vrch nalejeme bielu časť plnky, na ktorú poukladáme na vrch pokrájané figy. Cheesecake vrátime do trúby a pečieme ešte 20minút, vrch bude na dotyk pevný a plnka sa nebude lepiť na prst :). Trúbu vypneme, dvierka jemne pootvoríme aby nám cheesecake vychladol. Po chvíli vytiahneme cheesecake z trúby a necháme úplne vychladnúť na linka. Cheesecake dáme stuhnúť najlepšie cez noc do chladničky. 

Dobú chuť
K :)  





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára