4. novembra 2015

Pumpkin Pie/ Klasický tekvicový koláč




Už je síce po Halloweene ale veď to vôbec nevadí. Keď je niečo dobré treba to mať vtedy kedy na to máme chuť, prečo by sme sa mali obmedzovať obdobím ku ktorému tento koláč patrí?! 
Pumpkin Pie je pomerne veľká klasika a je neodmysliteľnou súčasťou večery na Vďakyvzdanie (Thanksgiving). Tak prečo tento známi koláč nevyskúšať?!
V podstate ma každý na tento koláč rovnaký recept. Tekvicové pyré, kondenzované mlieko, vajíčka, cukor a dosť korenia. Ja sem s obľubou pridávam aj lyžicu javorového sirupu. V podstate sa odlišujú iba tým či majú klasické prevedenie (to som robila ja) alebo je na vrchu čokoládová vrstva, mrvenička, lístky z cesta (alebo iná ozdoba z cesta), brusnice, šľahačka, orechy,....


Ingrediencie:
Cesto:
260g hladkej múky
štipka soli
100g masla
1 lyžička škorice
voda

Tekvicová náplň:
1 konzerva kondenzovaného lieka (nie Salko!)
400g tekvicového pyré (recept nájdete tu)
2 vajíčka
90g práškového cukru
2 lyžice javorového syrupu
3 lyžičky tekvicového korenia (recept nájdete tu

forma na koláč 23cm
200°C- 180°C


Postup:

Najskôr si pripravíme cesto:
Do kuchynského robota dáme všetky ingrediencie na cesto (okrem vody) a zmiešame. Pridáme 1 lyžicu vody a spracujeme. Podľa potreby pridáme ďalšiu lyžicu.
Hotové cesto rozvaľkáme a dáme do formy na koláč a popicháme vidličkou. Trúbu zapneme na 200°C. Cesto prikryjeme papierom na pečenie na kotrý nasypeme fazuľu alebo ryžu a pečieme naslepo 10 minút. 
Medzitým si pripravíme náplň: 
Všetky ingrediencie na tekvicovú náplň dáme do misky a zmiešame. Ešte predtým ako dáte do misky vajíčka ochutnajte tekvicovú náplň a podľa potreby pridajte cukor, alebo korenie. 
Upečené cesto vytiahneme z trúby a odokryjeme. Teplotu v trúbe znížime na 180°C. Tekvicový koláč dáme do predohriatej trúby a pečieme 40-50 minút. 
Hotový tekvicový koláč môžme ozdobiť čokoládou alebo šľahačkou. 

Dobrú chuť
K :) 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára